'Lucena en Philidor op bezoek bij de Lenteveteranen'

Door: Hans Leeuwerik


Gerard opent de 2e ronde, de schakers popelen! Gerda en Tiny staan paraat achter in de zaal.
     

Lucena en Philidor waren er niet in levende lijve natuurlijk, beide schakers zijn reeds lang geleden overleden. Wel hebben deze schakers hun stempel op de schaaktheorie gezet. Kennis van de Lucena-positie vergemakkelijkt de winstweg aanzienlijk. De Lucena-positie gebruik je om een toreneindspel met een pion meer te winnen, de Philidor-positie gebruik je om in een toreneindspel met een pion minder remise te maken. 
In de partij tussen William Thomson met wit en Gerrit Roos is de ideale positie (zwarte koning g1,pion g2 en zwarte toren op de f-lijn) die winst oplevert bijna bereikt:

 
 

Hoe de partij afgelopen is vindt u in de uitslagen terug, maar met kennis van de Lucena moet dit voor een doorgewinterde lenteveteraan geen al te zware opgave zijn!


Tussen Henk van der Eng en Jan Barteling was het een ander verhaal. Jan moest een toreneindspel met een pion minder verdedigen en deed dat via de Philidor-positie.

 
 

Het enige wat zwart moet doen is op de 6e rij blijven totdat de pion naar de 6e rij gaat. Dan gaat de zwarte toren naar de onderste rij om de koning van achter schaak te geven. Wit komt niet verder en het is remise. Henk maakte het nog wat makkelijker voor Jan door de toren op e6 te zetten. Jan nam deze direct met een instant remise tot gevolg. Keurig gedaan Jan!


Jessica Sijs heeft de 2e partij op rij gewonnen met een prachtige aanval! Zij speelde tegen Eugène Thole en in het diagram is te zien dat hoewel de partij zich in de openingsfase bevindt, Jessica al groot voordeel heeft. Ze hield dit voordeel keurig vast en kon via een beslissende aanval winnen. Jessica staat nu met 2 punten bovenaan in groep D.

 
 

In de A-groep speelden Frans Vlugt en Ruud Adema tegen elkaar. De Hollandse Stonewall is een degelijk wapen met zwart dus wat zal het dan met wit zijn…. zal Frans gedacht hebben. Het leek wel of er een paar betonvlechters bezig waren op het bord want ook Ruud kwam met een anti-tankwal op de proppen.

   
In het diagram heeft Frans net b4 gespeeld en het leek warempel wel een dambord.
 
Het werd een partij van laveren en achter de linies werken en uiteindelijk bleek Frans daar het behendigst in met een overwinning tot gevolg.
 

 

 
 

Ook een Stonewall in groep B waar Arie Boots het met wit opnam tegen de sterkere Gerard Kuijs. Gerard heeft zojuist zijn paard naar d7 gespeeld en waar de standaardmanoeuvre …Pe4 ok leek. Het centrum van Arie was na het winnen van twee pionnen beslissend en Arie heeft nu een keurige 2 uit 2!

 
Arie in opperste concentratie!
 

In groep C was Jaap Limmen na zijn verlies tegen Joop Dragstra totaal niet te spreken over zijn zetten. “Ik heb al heel wat slechte partijen in mijn leven gespeeld, maar vandaag was het wel ‘ verskrikkelijk’  erg” aldus Jaap.

 
Toen de schaakmiddag nog goed was voor Jaap.
 

Jaap is aan zet en fxe6 gevolgd door paard d4 lijkt een prima plan, waar ging het fout Jaap?


In de strijd om de koppositie in de A-groep deed Peter Poncin goede zaken door Paul van Haastert te verslaan.

 
Op de foto valt er nog zonlicht op het bord en ziet Paul het nog wel zitten. Dat werd later anders….
 

Peter en Frans dus samen op kop in de A-groep met 2 uit 2!

foto's: Hans Leeuwerik