Door: Hans Leeuwerik

 

In de 3e ronde van het Lenteveteranentoernooi werd de spectaculairste partij gespeeld door Piet Reus met wit tegen Paul van Haastert. Al direct in de opening werd de handschoen opgepakt en werd duidelijk wat de bedoelingen van de schakers waren. Op jacht naar de koning en wel zo snel mogelijk! In het diagram is te zien dat Paul als een soort “Wild Bill Hickok” tekeer gaat. Paul heeft een behoorlijk wapenarsenaal uit de kast getrokken met een Colt Python op h3, een Magnum 357 op e5 en een klein model blaffer op g5. Drie wapens die klaar staan om de trekker over te halen. Hoe gaat Wyatt Earp ( Piet Reus) die aangenomen is om het wapenbezit terug te dringen, dit geweld beteugelen? We kennen onze klassiekers en weten dat “Gunfight at the OK Corral” in het voordeel beslist werd door Wyatt Earp. Is Piet hier in staat om een beslissend heupschot op f7 af te vuren?

Wit is aan zet.
   
Zo rimpelloos dat kopje thee, zo vol deining dat schaakbord
‘Wyatt Earp’ on duty.

 

 

Dit is dynamisch schaak zoals we het graag willen zien in de Lindendael en het beste voor Piet lijkt om het paard onschadelijk te maken met de dame na loper f7 schaak. De koning moet naar d7 dan. Daarna toren hd1 schaak en de zwarte dame pakken met een klein nadeel voor wit. Het liep helaas niet goed af voor de handhaver van de orde: Piet Reus. Paul herlaadde keer op keer en kwam met een beslissend schaaksalvo als winnaar uit de strijd…..


Verder waren er weer mooie toreneindspelen te zien. Vaak was het verschil tussen remise of winst in de betreffende partijen weer heel klein. In de A-groep kende Piet Kuijs die met zwart tegen Karel Keesman speelde vele angstige momenten. Op  het diagram is de beslissende fase aangebroken.

Wit is aan zet
   
Hmmmm…is die zwarte pion een dreiging voor mij?denkt Karel.

Karel reageert na het opspelen van de zwarte pion met een torenzet om ‘het gevaar’ van de zwarte pion in te tomen. Winnend was echter pion e6. Zoals het nu ging kon Piet ontsnappen. “ Jij bent toch ook wel een duivelskunstenaar Piet”,  “ik dacht toch echt dat ik gewonnen stond”. Dat was ook zo Karel, maar het blijft heel moeilijk om zeker met weinig tijd op de klok de juiste winstweg te vinden.

 

 

In Groep B kwam er een gast voorbij die we niet zo vaak meer tegenkomen in het hedendaagse schaak. Jan Koopman speelde het Koningsgambiet en tegenstander Aart Strik antwoordde met het Falkbeer tegengambiet. Beide spelers rokeerden niet en ook hier werd spectaculair gespeeld.
Op het diagram is te zien dat Aart groot voordeel heeft. Het hele bord staat in brand en bewaar dan maar eens je kalmte…. Jan liet zich mat zetten maar Aart vond dat Jan het beter had kunnen doen.

 
 
   
Jan met wit aan zet, ga er maar aanstaan…
   

 

Op een ander bord in de B groep leek Ben met wit af te koersen op een gewonnen toreneindspel. Tegenstander Joop Brands had met een verbonden vrijpion echter ook een troef in handen. Ben  nam risico’s en Joop kwam met schaak bij de witte koning op bezoek. Nadat in de uitspeelfase Ben met zijn koning net een veld te ver wegliep , kon Joop beslissend zijn vrijpion opspelen en de winst pakken.

   
 

In de D-groep kon Jessica Sijs  haar succesverhaal met twee overwinningen op rij geen vervolg geven. Zij verloor met zwart van Gerrit Asselman. Het blijft echter dringen voor de eerste plaats in deze groep.

Dit keer was Gerrit te sterk voor Jessica.
   

 

 In de A-groep won Peter Poncin voor de derde keer op rij en staat nu alleen bovenaan. Tegenstander Frans Vlugt verweerde zich heel lang uitstekend, maar in de slotfase ging er materiaal verloren met partijverlies tot gevolg. In de analysestelling is te zien dat Frans het beter had kunnen doen, maar voldoende voor remise zou het niet geweest zijn.

Analysestelling Peter-Frans
 
   

 

In de D-groep speelden Henk de Waal tegen Wim Dam. Het werd een leuke partij en beide spelers lieten hun koningsvleugel lange tijd onontwikkeld, waardoor in de eerste 15 zetten het spel op een damevleugel confrontatie uitliep.

Wim heeft gezet,nu de andere helft van het bord ontwikkelen heren!
   

 

De kortste partij van de dag werd gespeeld door Gerard Kuijs met wit tegen William Thomson. William veranderde de doorschuifvariant in het Frans in een dichtschuifvariant met c4. Het is dat we het over schaken hebben, want anders zou de term damwand op zijn plaats zijn. Met twee pionnenketens bleek zwart geen tegenspel te hebben en kon Gerard met b3 al flink voordeel bereiken. Het gespeelde agressieve g4 was ook gerechtvaardigd en na het openbreken van de stelling maakte William een noodlottige fout en gaf direct op. “ Ik heb een verkeerd plan gekozen”  aldus William. Zoals Donner al zei:’Zulke dingen gebeuren’… maar Gerard had na 14 zetten zijn eerste punt binnen!

   
Gerards pen hoefde dit keer geen overuren te maken..
Kuijs, Gerard - Thomson, William
1.e4 e6 2.d4 d5 3.e5 c5 4.c3 Qb6 5.Nf3 Bd7 6.Bd3 Bb5 7.0–0 Nc6 8.Bxb5 Qxb5 9.Na3 Qb6 10.Nc2 c4 11.Ne3 g6 12.g4 f5 13.gxf5 gxf5 14.Ng5 Kd7 1–0
Foto's: Hans Leeuwerik