Spannende ontknoping Lenteveteranen.

Door: Hans Leeuwerik

Met nog 1 ronde te gaan wordt het in de A- en B-groep nog heel spannend wie er kampioen gaat worden. In de C-groep en de D-groep lijkt het een gelopen koers en op het moment van schrijven is Henk Sijm waarschijnlijk al kampioen…, net als Ronald Brink in de D-groep.

In de A-groep hielden de toppers elkaar in evenwicht en kon Peter Holscher toch weer aanschuiven bij de kanshebbers. Peter versloeg met de zwarte stukken in een Pirc-verdediging Piet Reus.

Peter met zwart heeft een paar mooie vrijpionnen terwijl de witte pionnen aan banden zijn gelegd. Zoals Nimzowitsch al zei: “A pawn is a criminal which should be kept under lock and key”… Cipier Peter heeft dat begrepen. ‘PAC Holscher!’ gaat het niet worden voor Piet.

Peter Poncin en Ruud Adema kwamen via een Engelse opening in de Maroczy-bind van het Siciliaans terecht. Een degelijk systeem voor wit waarin het vooral op laveren en achter de linies werken aankomt. Positieman Peter lukte het niet om een bres te slaan in de zwarte opstelling en op de 24e zet werd de vrede getekend.
Ook Ton de Veij en Rob Freer deelden het punt, zodat er nu nog steeds 3 man op kop staan. De laatste ronde zal de beslissing brengen.
Onderin de A-groep speelden Jan Stapel en Egbert van Oene hun partij. Beide spelers zijn wat uit vorm zo lijkt het en daarom werd voor de halve dop gekozen.

Een innig tevreden Egbert zit achter de zwarte stukken. Een schaakpartij, een kop koffie en een lentezonnetje dat naar binnen schijnt, wat wil een mens nog meer?  “ Laten we maar een foto nemen nu je nog goed staat”… zei de fotograaf plagerig.

Martin Duinmaijer lijkt Hans Leeuwerik besmet te hebben met het bij Martin tot volle wasdom gekomen geluksvirus. Lees het vorige verslag er maar eens op na. De rollen leken nu echt omgedraaid, want Hans stond volledig verloren, maar…... Zie diagram

Martin heeft volkomen correct een paard op f7 geofferd, dat beslist niet aangenomen mag worden. Hans deed het toch. Ziet u de ravage die dat moet opleveren? Hans dacht Kxf7,Dxe6 en dan Kf8. Dan zal wit wel Dame d6 spelen en loopt de koning via g8 naar h7 was het denkpatroon. En inderdaad gaf Martin schaak en zat Hans weer in de partij. Het was echter over en sluiten.
Zwart aan zet,Hans heeft koning h7 (?) gespeeld  en Martin heeft de loper op b7 gepakt. Wit staat weer gewonnen. Er dreigt dame slaat toren c8, maar ook dame slaat Pd5. Na….toren d8 is toren d1 beslissend. Zwart speelde verrassend Tc5 en Martin liet zich ‘schwindelen’ en speelde loper d2 waar loper slaat c5 nog steeds winnend was. Martin verloor uiteindelijk in vliegende tijdnood en begrijpelijkerwijs baalde hij daar enorm van .( Zie rechter kolom voor de volledige partij.)
 

Duinmaijer, M. - Leeuwerik, J.J.

Lenteveteranen, ronde 6, 11.04.2018
1.e4 c5 2.Nf3 g6 3.c3 Bg7 4.d4 cxd4 5.cxd4 d5 6.exd5 Nf6 7.Bb5+ Nbd7 8.Nc3 0–0 9.0–0 Nb6 10.Re1 a6 11.Bf1 Nbxd5 12.h3 h6 13.Bc4 e6 14.Ne5 b5 15.Bb3 Bb7 16.a4 b4 17.Nxd5 Nxd5 18.a5 Rc8 19.Bd2 Qe7 20.Qe2 Qh4 21.Rac1 Qxd4 22.Rxc8 Rxc8 23.Nxf7 Kxf7? 24.Qxe6+ Kf8 25.Qd6+?(Lxd5+1-0) Kg8 26.Be3 Qe5 27.Qd7 Kh7?(Tc7) 28.Qxb7 Rc5 29.Bd2?(Lxc5) Qxb2 30.Bxd5 Qxd2 31.Re7?? Rc1+ 32.Kh2 Qf4+ 33.g3 Qxf2+ 34.Bg2 Qg1# 0–1

Nog verschillende kanshebbers in de B-groep, dus de laatste ronde gaat het erom!

.

Fragment van de partij tussen Joop en Jan in de B groep. Aanvankelijk ging het goed voor Joop en kan hij de agressieve zwarte opzet nog in toom houden

Joop heeft net Pc3 gespeeld en hij maakt er een soort helpmat van. Wel begrijpelijk overigens want je wilt je paard ontwikkelen, alleen het moment is uitermate ongelukkig gekozen. Wel herkenbaar trouwens. “Had ik nou maar voor de loper naar c4 gekozen…..” met een perspectiefrijke stelling voor Joop.
De ‘volledige’ partij van Joop en Jan

In de C-groep deed Henk Sijm wat hij vorige week naliet: hij won! Leo van Balen kwam gaandeweg de partij in het nadeel en Henk greep de winst. Is Henk al kampioen? Op het moment van schrijven nog niet bekend in ieder geval.


In groep D lijkt niemand Ronald Brink te kunnen stoppen. De uitslag van Ronald tegen Eugene Thole kunt u verderop lezen en dan zal ook de kampioen van de D-groep waarschijnlijk bekend zijn.

Een prachtige partij in de D-groep werd gespeeld door Jessica Sijs. Op het diagram is te zien dat hoewel Jessica nog geen materiaal voordeel heeft, zij positioneel volledig gewonnen staat! Jessica heeft zojuist haar paard naar d3 gespeeld en dit paard is een monster, ook wel een octopus genoemd vanwege de achtvoudige controle van belangrijke velden. Prima gedaan Jessica!   
 
Jessica heeft een “Killerhorse” . Kijk hoe prachtig die volledige passiviteit van de witte stukken…
   
Zo’n zwarte stelling willen we allemaal wel….
 
foto's: Hans Leeuwerik