Historie

Het veteranenkampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond heeft een mooie historie die begint in 1987. Gerda Schiermeier wordt dat jaar bestuurslid van de NHSB en zij is meteen de organisator van de eerste titelstrijd. Oud-NHSB-bestuurslid Cees Fris levert een belangrijke bijdrage.

Dertig schaakliefhebbers van 60 jaar (de minimum leeftijd) en ouder melden zich aan in De Jansheeren in Heemskerk. Schaakvereniging Excelsior levert het materiaal. Ze spelen op zeven vrijdagmiddagen in de sfeervolle Joannieterzaal. Precies twintig jaar later gaat het horecabedrijf tegen de vlakte om plaats te maken voor het nieuwe cultureel centrum De Jansheeren, waar ook sociale en maatschappelijke activiteiten plaatshebben.

De deelnemers zitten in twee groepen. Freek Spinhoven wint in de hoofdgroep zijn eerste zes partijen en verzekert zich al in de voorlaatste ronde van de titel. Hij besluit het toernooi met remise tegen Harry Lips die tweede wordt. Het veteranenkampioenschap geldt als voorrondewedstrijd voor het Nederlands kampioenschap voor 60+-schakers dat traditioneel in de zomer in Oosterbeek plaatsheeft.

Het jaar erop is De Abeel in IJmuiden de locatie voor de NHSB-titelstrijd voor veteranen. Opnieuw zegeviert Freek Spinhoven, hoewel hij er nu een barrage tegen F. Antonisse voor nodig heeft. Beiden eindigen op zes punten en hebben onderling het punt gedeeld. Dankzij de winst in de beslissingspartij prolongeert Spinhoven zijn kampioenschap.

Langzaam krijgt het evenement meer bekendheid en groeit het aantal deelnemers. De organisatie is nu in handen van Gerda Schiermeier en Cees Fris die in het voorjaar van 1990 in verzorgingshuis Overkerck in Heiloo 48 spelers welkom heten. In 1991, dan in café De Eindspurt in Beverwijk, is zestig het maximum en die komen er ook. De leeftijdsgrens is dan gezakt naar 55 jaar.

Het 10-jarig bestaan van het evenement wordt ook gevierd in Beverwijk, maar dan in een bodega met de toepasselijke naam De Schaker. Café De Eindspurt is in verband met een buurtrenovatie gesloopt. De ‘toernooicommissie’ is het echtpaar Gerda en Dick Schiermeijer. De laatste ronde wordt afgesloten met een drankje en een lekker hapje, aangeboden door de NHSB. Als aandenken ontvangen alle deelnemers een gedraaide houten toren van taxus baccata hout.

Het veteranenkampioenschap wordt zeventien keer gehouden in globaal het oostelijk deel van Noord-Holland. Er zijn uitstapjes geweest naar Heiloo en Alkmaar, maar die hebben de Westfriese veteranenschakers niet kunnen overhalen om mee te doen. Het aantal spelers uit de vierhoek Hoorn-Aartswoud-Medemblik-Enkhuizen is altijd heel beperkt gebleven.

Dat verandert in 2004. Inmiddels vormen Gerda Schiermeier, Job Bueno de Mesquita en Gerard van der Graaf het organisatietrio. Gerard is dan competitieleider van de NHSB en op zijn initiatief komt er structuur in de kampioenschappen die de Noordhollandse Schaakbond organiseert. Daarom ook wordt de Stichting Schaken in Noord-Holland in het leven geroepen. De Spierdijker wil de diverse evenementen onderbrengen bij clubs, waarbij aan spreiding in het hele NHSB-gebied wordt gedacht. In de West-Friese regio wordt Caïssa in 2004 gastheer van het veteranenkampioenschap.

De Hoornse schaakvereniging heeft als speelruimte de recreatiezaal van het Hoornse verpleeghuis Lindendael gehuurd. Voor de eerste vier edities krijgt ze financiële steun van de gemeente Hoorn en van het VSB-fonds.

Hoewel de sponsoring inmiddels is weggevallen (maar de NHSB stelt zich garant voor een eventueel verlies), zijn de veteranenschakers nog altijd actief in Hoorn. De organisatoren van het eerste uur in Lindendael zijn opgevolgd door een toernooicommissie van zes man.

Het twintigste seizoen van het veteranenkampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond – in 2006 – wordt gevierd met twee toernooien: een lente- en een herfstvariant. Voor de deelnemers uit de omgeving van Haarlem is de rit naar Hoorn een flinke afstand en Gerard van der Graaf komt op het idee om de 55-jarigen en ouderen tweemaal per jaar en op twee locaties te laten schaken. Het Jan Ligthartgebouw in IJmuiden, waar Kijk Uit zijn thuishonk heeft, wordt de basis voor het herfstkampioenschap. In de eerste toernooicommissie een bekend gezicht: Gerda Schiermeier.

Beide evenementen hebben in de loop der jaren hun bestaan bewezen. De herfstveteranen spelen ondertussen bij schaakclub Santpoort (in Het Polderhuis in Velserbroek) en op negen woensdagmiddagen, de lenteveteranen nog altijd zeven ronden in Hoorn. Hun overeenkomst: elke keer een volle zaal met zo’n tachtig man; en een enkele vrouw.

In Hoorn wordt in 2020 voor de eerste keer verhuisd. Lindendael wordt verruild voor de Huesmolen, waar Caïssa en Caïssa-Eenhoorn lang gespeeld hebben.